Svenska
Ämnesguiden för Svenska
Här kan du hitta länkar till de olika delarna i svenskämnet. Några kan användas inom flera områden så kolla igenom alla rubriker. Klicka på ämnesrubrikerna för att se länkarna.
Litteraturvetenskap
Alex Online - Författarlexikon. Här hittar du artiklar om över 6000 författare. Kan användas hemifrån genom att logga in på bibliotekskortets nummer.
Litteraturbanken - Här hittar du många av våra svenska klassiker att läsa online.
Litteraturlistor - Här finns olika litteraturlistor över bibliotekets bokbestånd indelat i litterära genrer. Det finns bl.a. en lista på författare som kan användas i uppgiften TV-soffan i Svenska 3.
Projekt Runeberg - Här finns nordiska klassiker att läsa online.
Världslitteratur.se - Litteratur från Afrika, Asien och Latinamerika.
Språkets uppbyggnad
Formativ svenska 2 - Träna på innehållet från boken, tex grammatik, litteratur mm. Webbappen kan användas på dator, surfplatta och i mobil.
Språkrådet - Här hittar du det mesta som berör språket. Institutet för språk och folkminnen ansvarar för språkvården i Sverige.
Svenska akademiens ordböcker - Sök i Svenska akademiens ordlista, Svensk ordbok och Svenska akademiens ordbok i samma sökning.
Språkhistoria
Institutet för språk och folkminnen - samlar in, bevarar och forskar om dialekter, ortnamn, personnamn och folkminnen. Arbetar också med språkvård och språkpolitik.
Våra svenska dialekter - Här kan man höra dialekter från 107 orter över hela Sverige och svensktalande Finland på nätet. På varje ort kan man lyssna på inspelningar av både äldre och yngre, kvinnliga och manliga talare.
Språksociologi
Dialekt
Fakta om dialekter - Institutionen för språk och folkbildning har skrivit ett dokument fyllt av information om dialekter.
Dialektkartan - Änvänd dialektkartan för att lyssna på dialekter från hela Sverige.
Idiolekt
Jag och min dialekt - Läs om din egen dialekt. Längst ner på sidan finns en faktaruta om idiolekt.
Kronolekt
Varför hör man om någon som talar är gammal eller ung? - Lyssna på radioprogrammet Språket för att lära dig mer om kronolekt. Delen om kronolekt börjar 09.10 in i programmet.
Vad är pannkakor och vad är plättar?! - I Dialekt i P1 pratar Fredrik Lindström i det här avsnittet om kronolekt. "I kronolektens värld kan en skåning och en västerbottning faktiskt prata mer likt än två värmlänningar ur olika generationer. Vi förklarar varför!"
Sexolekt
Magister Dans sexolekter - I dagens Ordförrådet (Förmiddag i P4) berättade Dan Linder om sexolekter, det vill säga manligt och kvinnligt i språket. Hur kommer det sig att män talar till andra människor och kvinnor talar med dem?
Sociolekt
Magister Dans sexolekter - I dagens Ordförrådet (Förmiddag i P4) berättade Dan Linder om sexolekter, det vill säga manligt och kvinnligt i språket. Hur kommer det sig att män talar till andra människor och kvinnor talar med dem?
Sociolekt
Ungdomsspråk - Om ungdomsspråk på NE.
Talar kvinnor och män olika språk? - Lyssna på radioprogrammet Språket för att lära dig mer om sociolekt.
Tips på andra sidor på bibliotekets webb.
NE - Här finns uppslagsverk, ordbok mm. För att logga in och komma åt artiklarna i sin helhet väljer du Logga in - Logga in med Microsoft - Behöver du skriva in dina uppgifter är det samma som ditt skolkonto (datorinlogg).
Välkomna till oss på biblioteket om ni har frågor!